Autor: Põllumajandus.ee • 6. mai 2024

Luunja Mõisa põld osaleb Inglismaa viljelusvõistlusel YEN teist korda

Teist korda võistlusele! Kuigi peaaegu 10 tonnise hektarisaagiga võistluspõldu 2019. aastal suur edu ei saanud, on sama põld uuesti Inglismaa viljelusvõistlusele YEN esitatud. Baltic Agro põlluseminaril 29. mail Luunjas tutvustame võistluspõldu.
Võistluspõllul kasvab sort Informer.
Foto: Baltic Agro

Sel aastal kasvab talinisu Juliuse asemel kohalikelt Viljelusvõistlustelt mitmeid võite toonud talinisu sort Informer.

Sügisel pärast talirapsi koristamist skaneerisime põldu mullaanalüüsijaga SoilOptix, et teadlikult võistluspõllu töid planeerida, lähtudes mullas toimuvast. Värskeid skaneerimise tulemusi vaadates ja varasemaid lehe- ning teraproove arvestades saab teha julge järelduse. Eelmisel korral oli üheks suureks komistuskiviks kaalium, mida mullas oli piisavalt, kuid taime see ei jõudnud. Kaaliumi omastamine võis olla pärsitud mulla madala pH ja kaltsiumi sisalduse tõttu. Täpsemalt öeldes oli kaltsiumi ja kaaliumi omavaheline suhe paigast ära.

Madal vase ja tsingi tase taimedes võib põhjustada saagilangust kuni 1,5 tonni

Vase ja tsingi tase mullas oli madalapoolne ning nende kätte saamist võis pärssida kõrge fosfori tase. See võib olla ka põhjus, miks talinisu võistluspõllul oli terade arv peas 20 võrra madalam võrreldes teiste võistluspõldudel kasvanud taimedega. Madal vase tase võib erinevatel andmetel põhjustada saagilanguse kuni 1,5 tonni hektarilt.

SoilOptix teab: lupjamine parandab pH taset ja kaltsiumi sisaldust mullas

2023. aasta sügisel jooksime ajaga võidu, aga jõudsime põllu ära lubjata. Sel kevadel on teostatud kordusskaneerimine SoilOptixiga. Millised on muutused? Natuke infot saame jagada! Paranenud on nii pH tase kui kaltsiumi sisaldus mullas.

Taimed on saanud lehe kaudu kaaliumit, fosforit, vaske jt mikroelemente.
Foto: Baltic Agro

Tänaseks päevaks on tehtud kaks pritsimist. Loodetavasti on taimed tänu Ruter AA-le paremini vastu pidanud aprillikuu heitlikele ilmadele. Taimed on saanud lehe kaudu kaaliumit, fosforit, vaske jt mikroelemente. Tehtud on ka esimene kasvureguleerimine. Täna on taimedel kuni 9 võrset.

Põllupäev Luunja Mõisas

Baltic Agro ja Luunja Mõisa Põllupäev toimub 29. mail algusega kell 10.

Tule põllupäevale – päeval osalemine TASUTA. Võta ka pere kaasa: huvitavaid tegevusi jagub nii suurematele kui pisematele.

Lisainfot leiad SIIT ja tulekust teatamine hiljemalt 21. mail.

Mis veel huvitavat 29. mail Luunjas?

Tutvu Luunja Mõisa kuivatimajaga

Põllupäeval Luunjas saab tutvuda Luunja Mõisa kuivatimajaga, mis ootab uuenduskuuri. Tule vaata ja küsi Aare Leidiku käest, mis tööd on kuivatiga plaanis ja kuidas tulevikus uus Antti kuivati hakkab iseseisvalt viljakuivatust korraldama.

Mobiilne viljasorteer.
Foto: Baltic Agro

Luunjas on 29. mail kohal tootejuhid Kristo Ant ning Nevo Sild koos tooteselgituste ja mininäidistega – tule uuri:

  • Dustex tolmueraldussüsteemi ja prahikonteinerit;
  • Antti kuivatite lahendusi - elevaator, Optivol-automaatika, tolmueemaldajat ja -konteiner ning erinevas suuruses viljapunkrid;
  • mobiilset viljasorteeri.

Aeg mõelda sügisele

Vilja kvaliteedi hoidmiseks ja vilja käitluseks peale koristust on vajalik korralik vilja kuivatus-, puhastus- ja ladustamislahendus.

Baltic Agro esindab Antti, Skandia Elevator, KMZ, Westrup, Sveaverken, Riela, Future Rundbuehaller ja RAIS AB, NoroGard-Westrup, Igrain, MAFA, Musitelli, Sukup ja Westfield viljakäitlusseadmete tootjaid.

Lisainfot tehtud viljakäitlusprojektide kohta Eestis leiad Baltic Agro kodulehelt.

Tutvustame Baltic Agro põllupäeva partnereid

BASF

Täppistaimekaitse on tulevik ja täpsuses saab Baltic Agro Põllupäeval end meelelahutuslikul viisil proovile panna BASF Agricultural Solutions telgis.

BASF-i meeskond soovib kõigile põllumeestele selleks hooajaks külma pead ja tarku otsuseid ning kohtumiseni peatselt!

NANDO

Nando annab põllupäeval ülevaate YEN võistluspõllu mulla mikrobioota seisundist, jagab teadmisi mulla mikroelustiku rollist taimekasvatuses ning annab nõu, kuidas seda paremaks muuta.

Nando on Euroopa biotehnoloogia ettevõte, mis arendab ja toodab põllumajanduse tarvis väärtuslikke mikrobioloogilisi biostimulaatoreid ja keemilisi lisaaineid. Kasutades taimede ja mikroorganismide sümbiootilist suhet, pakub Nando jätkusuutlikke lahendusi mulla tervise parandamiseks ja tootlikkuse suurendamiseks.

Tutvu Nando mikrobioloogiliste toodetega Baltic Agro kodulehel.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960